Pyöräily on halpa ja tehokas kuntoilumuoto

Kevään saapuessa ja kesän hiekkarantojen siintäessä horisontissa monelle tulee kiire miettiä rantakuntoa. Kuitenkin ympärivuotinen liikunta takaisi sen, että pysyisi kunnossa kokoajan eikä tarvitsisi ruveta hiki hatussa rehkimään kesää varten ja taas kesällä hukuttautua sohvan tyynyjen sisään. Erinomainen, kaloreita polttava liikuntatapa on pyöräily. Ja se sopii kaikille! Jopa nivelrikkoiset, ylipainoiset, täysin aloittelijat tai vanhukset voivat hyvällä omalla tunnolla istahtaa pyörän satulaan ja lähteä lenkille. Mitä hyötyä pyöräilystä sitten on? Mitä taitoja pyöräily vaatii?

Parantaa tehokkaasti kuntoa

Aerobinen liikunta, kuten pyöräily, kehittää hapenottokykyä ja yleiskuntoa. Se ylläpitää verenkiertojärjestelmien suorituskykyä sekä alaraajojen lihaskuntoa. Pyöräillessä eniten työtä tekevät alaraajan lihakset, jotka kuluttavat sykkeen noustessa suuren määrän energiaa. Pyörän selässä joutuu harjoittamaan tasapainoa ja koordinaatiota, joka on erityisen tärkeää vanhemmille ihmisille.

Tehokas kulkuväline

Pöyräily ei ole pelkästään mukava ulkoilumuoto. Tutkimusten mukaan pyöräily on suosituin kestävän työmatkaliikkumisen kulkuneuvo, tosin yhä edelleen valitettavan moni valitsee auton. Erityisesti kaupungeissa alle 7 kilometrin mittaisten työmatkojen ajaminen pyörällä säästää selvästi aikaa ja vähentää samalla työpaikalla koettua stressiä.

Ei vaadi suurta taloudellista panostusta

Pyöräilijän tärkeimmät hankinnat ovat pyörä ja tarvittavat lisävarusteet kuten kypärä, heijastimet ja valot. Jos pyöräilyä haluaa jatkaa myös talvella, niin tällöin talvirenkaat ovat välttämättömät. Uusien, hyvien pyörien hinnat pyörivät 700 euron paikkeilla, mutta käyttökelpoisen pyörän voi saada käytettynä muutamalla sadalla eurolla. Niin ikään lisävarusteita löytyy melkein jokaisesta supermarketista, erikoisliikkeestä tai jopa internetin asiantuntevista pyöräkaupoista. Vertaile hintoja ja löydä omalle budjetille sopiva ratkaisu.

Huoltamisen ja korjaukset voi tehdä itse

Auton huoltoihin, bensaan, vakuutuksiin ja korjauksiin kuluu vuodessa suuria summia rahoja. Lisäksi pyöräilijän ei tarvitse maksaa parkkimaksuja tai kalliita autotallimaksuja. Pyörän huollot ja korjaukset voi tehdä helposti itsekin ja täten säästää monia kymmeniä euroja vuosittain. Apua korjausten ja huoltojen tekemiseen löytyy internetistä videoiden ja opusten muodossa. Kuka tahansa pystyy niiden avulla suorittamaan tarvittavat toimenpiteet ja pitämään huolta pyöränsä kunnosta. Hyvin huolletulla pyörällä on miellyttävämpää ajella, ja samalla rikkoutumisen vaara pienenee.

Päätä itse, milloin harjoittelet

Moni jättäytyy pois urheilusta ajanpuutteen takia. Kahdeksalta alkaviin töihin täytyy herätä jo ennen kuutta, jotta ehtii käymään suihkussa, syömään ja hieman laittautumaan. Työmatkaan kuluu ainakin puoli tuntia, ja työpäivä päättyy vasta neljän aikoihin. Loppuilta saattaakin kulua kotimatkalla ja kauppareissulla, ja moni hakee tässä välissä vielä lapsensa koulusta tai päiväkodista. Kotona on aloitettava ruoan tekeminen ja sitten valmistaudutaankin jo seuraavaan päivään. Töissä voi toki venytellä ja jumpata hieman lounastauon aikana, mutta muuten päivä voi olla hyvin hektinen.Tällaisessa tilanteessa ryhmäliikuntatunneille ja tietyille harjoitusajoille omistautuminen on melko haastavaa. Jos harrastuksena taas on esimerkiksi lenkkeily, tai tässä tapauksessa pyöräily, treeniajat saa päättää itse. Jos aika on todella tiukalla, pyörää voi käyttää hyötyliikuntana. Moni säästääkin aikaa nappaamalla pyörän alleen ja pinkaisemalla sillä töihin. Toiset tuovat auton töiden päätteeksi kotiin ja lähtevät pyörällä kauppaan. Parasta pyöräilyssä on, että harjoitusajat voi päättää itse. Jos tuntuu siltä, että töiden jälkeen jaksaa vielä lähteä pyörälenkille, sen voi tehdä vapaasti sitoutumatta aikatauluihin.