Helppo ja nopea rentoutus kotona tai töissä

Ahdistava stressi tai kaaoksen tunne voi iskeä kenelle tahansa missä tahansa. Tuntuu että ajatukset juoksevat hallitsemattomasti, pulssi kohoaa ja tuskanhiki alkaa kohota otsalle. Monilla tämä voi näkyä ja tuntua myös epämiellyttävänä punoituksena, “lehahduksena”, kasvoilla. Yksi helpoimmista tavoista rauhoittaa itseään ja hermostoaan on hengitysharjoitukset, joita voi harjoittaa joko kotona omassa rauhassaan tai töissä työpöydän ääressä.

Hengitys apuna rentoutuksessa

Jos erilaiset hengitysharjoitukset eivät ole vielä tuttuja, avuksi voi helposti löytää netistä jotain ohjetta oikeanlaista harjoitusta tukemaan. Esimerkiksi Hengitysliitto tarjoaa kompaktissa paketissa tietoa hengitysharjoituksista ja niiden hyödyistä.

Hädissään ja stressaantuneena ihminen monesti hengittää hyvin pinnallisesti ja tiheään tahtiin, mikä antaa keholle viestin eräänlaisesta hätätilasta. Tämän vuoksi olisi hyvä opetella hengittämään syvään ja rauhallisesti ahdistavissa tilanteissa. Kun ihminen toden teolla keskittyy hengittämiseen, unohtuvat muut huolenaiheet ja ajatuksien sekasorto. Tästä lähtee aivoille viesti, että nyt olisi oivallinen hetki hieman rauhoittua, ja sen johdosta aivoista lähtee viesti koko keholle että nyt rauhoitutaan. On totta, että kun keho rentoutuu, myös mieli rentoutuu.

Simppeleitä harjoituksia aloittelijoille

Ensikertalainen voi lähteä tasaamaan hengitystä vaikkapa Anna-lehden ohjeiden avulla. Yksi suositelluimmista on syvä palleahengitys: ota itsellesi mukava asento ja sulje silmäsi. Yritä päästää irti kehon jännitystiloista ja rentouta hartiat. Hengitetään syvään sisään nenän kautta, ja ulos suun kautta hitaasti ja rauhallisesti. Leuka rentona mutta huulet supussa. Jatka muutaman minuutin ajan.