Säännöllisen liikunnan tärkeys

Säännöllinen liikunta on hyväksi terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, ja jokaisen kannattaa liikkua oman terveytensä sallimissa rajoissa. Liikunnasta saa helposti tehtyä säännöllistä ja rutiininomaista, kun sen yhdistää osaksi omaa arkea. Yhtä tärkeää on myös löytää laji, joka miellyttää itseä. Kun liikunta ei ole pakkopullaa, vaan hauskaa ajanvietettä, saa siitä helpommin tehtyä rutiinin. Lisäksi liikunta on oiva palautumiskeino esimerkiksi istumatyöstä. Jos liikunnalle antaa tärkeämmän merkityksen, eikä sitä harrasta pelkästään suorittamisen vuoksi, saattaa motivaatiokin löytyä helpommin. Liikunnan ei myöskään joka kerta tarvitse olla yhtä intensiivistä, vaan esimerkiksi säännölliset kävelylenkit ja hyötyliikunta ovat huomattavasti parempi vaihtoehto kuin sohvalla löhöily. Kävelyä on lisäksi helppo harrastaa esimerkiksi ystävän kanssa.

Liikunta voi olla sosiaalinen harrastus

Moni pitää joukkuelajeista juuri niiden sosiaalisen aspektin vuoksi. Esimerkiksi jalkapallossa yhdistyvät aerobinen liikunta, reaktiokyvyn harjoitus, lihasvoima ja tiimipeli. Useat eri maila- ja pallopelit ajavat saman asian. Monille myös oman lajin aktiivinen seuraaminen ammattilaistasolla on tärkeää, ja kun harrastuskaverit ovat saman henkisiä, on urheilua myös mukava seurata yhdessä ja vertailla vaikkapa lempijoukkueita. Valioliigaotteluista tulee huomattavasti jännittävämpiä, kun päällä on Liverpool pelipaita. Kun liikuntaharrastuksesta tulee myös tällä tavalla osa elämää, lisääntyy aktiivisuus usein kuin huomaamatta ja treeneihin lähtemisestä tulee rutiini. Samalla harrastaja pääsee vaihtamaan kuulumisia ystävien kanssa ja vapauttamaan kertyneitä paineita. Arjen huolet unohtuvat helposti, kun pääsee mittelemään taitojaan pelikentällä tai kaukalossa.

Myös yksilölajeista on helppo tehdä osa arkea

Yksilölajit sopivat monelle, joka haluaa itse päättää milloin harrastaa liikuntaa. Niitä on siten helppo liittää omaan arkeen, koska aikatauluja ei tarvitse sumplia muille sopivaksi. Aamuvirkut voivat esimerkiksi herätä puoli tuntia aiemmin ja aloittaa päivänsä lyhyellä lenkillä tai joogalla. Toisaalta on myös mahdollista tehdä liikunnasta osa arkirutiineja esimerkiksi poikkeamalla töistä ruokatunnilla salille tai liittää jokaiseen taukoonsa tietty määrä kyykkyjä tai punnerruksia. Jotta liikunta säilyisi miellyttävänä, tulee sitä harrastaa sopivassa määrin. Itseään voi toki haastaa, mutta mikäli ottaa tavoitteeksi juosta kaksi tuntia päivittäin, saattaa helposti uupua alkuinnostuksen jälkeen ja koko harrastus loppuu kuin seinään. Erityisesti säännöllisessä liikunnassa kohtuus on avainsana, jonka avulla harrastus säilyy mielekkäänä.